”By the book”
Useimmat meistä elävät ns. oppikirjan mukaan. Se oppikirja on tallennettuna alitajuntamme.
Se oppikirja on syntynyt syntymästä alkaen, viikkojen, kuukausien, vuosien, vuosikymmenien ja jopa vuosisatojen ja vuosituhansien aikana.
Se oppikirja on meidän uskomukset.
Itseen on syntynyt käsitykset siitä, miten olla ja elää. Miten käydä koulua, opiskella, tehdä työtä, perustaa perhe, tehdä edelleen työtä.
Näissä raameissa ei ole valtavasti liikkumavaraa. Vielä vähemmän liikkumavaraa on, mikäli omat uskomukset ovat rajoittavia.
Sosiaalisten sääntöjen noudattaminen yhteiskunnassa on tärkeää. Mukautuminen sääntöihin ja niiden kunnioittaminen.
Jos olet jostain eri mieltä, tulee vastaan yhteisön paine asettua ”ruotuun ja maan tavoille”.
Lisäksi kulttuuriset tavat, perhe- ja sukutraditiot ja –traumat vaikuttavat monella tavalla yhden yksittäisen ihmisen elämään – sinunkin elämääsi.
Sosiaalisten sääntöjen, lakien ja paineiden lisäksi on olemassa myös Universaalit lainalaisuudet.
Puhutaan esimerkiksi runsauden laista, rukouksen laista, karman laista, vetovoiman laista, ajatuksen laista, luonnonlaista jne.
Universaalit lait luovat täydellisen järjestyksen ja toimivat ymmärryksen ylittävällä tarkkuudella.
Jokaisella meistä on tiedossa syvällä itsessämme kokemus näistä universaaleista laeista.
Siksi meillä ihmisillä on aina sisäinen kaipuu todelliseen sisäiseen rauhaan, seesteisyyteen ja onnellisuuteen.
Aina sitä kaipuuta ei vaan huomaa, se hautautuu alitajunnan sopukoihin, pois kaiken arjen kiireen ja hälinän keskeltä. Mutta se on siellä. Sinäkin varmaan olet huomannut sen.
Uskomukset eivät aina ole pahasta. On olemassa hyviä, eteenpäin vieviä ja voimaannuttavia uskomuksia. Muistan, kun lapsena ja peruskouluikäisenä aina hoin, että ”mä olen sitten hyvä”.
Se oli hiukan sellainen slogan, jota siihen aikaan viljelin. Sanoin tuota lausetta, jos jokin asia meni hyvin ja jos mokasin, sanoin sen naureskellen.
Silloin murrosikäisenä en vielä tajunnut, miten voimakas tuo lause oli ja miten paljon se on kantanut minua elämässäni.
Myös niinä aikoina, kun ei mennyt aina niin kovin hyvin. Myös silloin, kun tämän elämän ja menneistä elämistä tuodut blokit ja rajoitteet iskivät päälle.
Vuosia sitten luin lääketieteen tohtori Emeran Mayerin kirjan. Emeran Mayer on tutkinut aivo-suolisto-yhteyttä noin 40 vuoden ajan.
Mayer kertoi kirjassaan, että tällä hetkellä tiedetään se, että tunteet periytyvät ainakin 14 sukupolven takaa. Tämä pystytään tutkimaan nykyaikaisilla mittalaitteilla.
Itse uskon siihen, että tunteiden periytyminen, tunnetaakat ja blokit ulottuvat vielä kauemmaksi. Ne tulevat vanhemmiltamme, esi-isiltämme, entisistä elämistä jne.
Toisaalta on hyvä huomata, että kaikki tunteet eivät ole omiamme. Nappaamme niitä myös esimerkiksi lähiympäristöstä ja kollektiivisesta tajunnasta.
Toisaalta tämä on myös huono juttu, koska elämme usein niin kuin nämä tunteet, rajoitteet ja esteet olisivat omiamme.
Reilusti yli 20 vuotta sitten opiskelin psykoterapiavalmiuksien opintoja. Meillä koulutuksessa lastenpsykiatri sanoi, että jokainen syntyvä lapsi valitsee vanhempansa, joille syntyy.
Itse en millään oikein meinannut tuota uskoa, koska se oli niin oman uskomusjärjestelmäni vastaista.”
Lapsesta saakka olin ollut mukana seurakunnan toiminnoissa ja oma uskomusjärjestelmäni tuli pitkälti kristillisestä arvomaailmasta.
Toisaalta, aivan lapsena minulla on ollut suht selkeitä menneiden elämien kokemuksia, unia ja muistoja toisesta aikakaudesta, ajasta ja paikasta.
Nämä kuitenkin unohtuivat vuosien edetessä.
Perhepsykoterapiaopintojen aikana tuli hyvin selville nuo perheeseen, sukuun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvät asiat ja miten uskomukset, mielipiteet ja käsitykset muokkautuvat niiden mukaan. Se on sellainen sosiaalinen normisto.
Myöhemmin koulutuksissa tuli esille entiset elämät ja niiden vaikutukset tähän hetkeen.
Olen tehnyt pienen ilmaisen työkirjan, jonka avulla voit testata, onko sinulla kokemusta entisistä elämistä.